Cum calatorim cand ramanem acasa? 7 jurnale de calatorie pentru suflet si minte (RO post) (Partea I)

Un suflet de calator tanjeste mereu dupa noi experiente pe meleauguri indepartare, insa ce faci atunci cand realitatea personala te tine pe loc?

Am reusit, de-a lungul timpului, sa calatorim in locuri pe care cel mai probabil nu vom avea ocazia sa le descoperim fizic si am luat parte la experiente inedite ale unor calatori curajosi, ce au renuntat de cele mai multe ori la o viata confortabila in detrimentul unor experiente de cunoastere personala si a lumii. Toate acestea prin intermediul jurnalelor de calatorie publicate si a enciclopediilor.

In general am apreciat mai mult jurnalele de calatorie scrise de autori romani, in mare parte si datorita aspectului cultural ce ne leaga, fiind mai usor sa ne raportam la asteptarile si perceptiile lor asupra situatilor in care te arunca aventura.

In aceasta serie de articole (to be continued, revenim si cu alte sugestii de lectura) vom prezenta pe scurt toate aventurile stranse in biblioteca noastra, ce ne-au ajutat sa descoperim oameni, culturi si locuri fascinante, si ce ne-au servit drept insipartie pentru viitoare itinerarii si planuri. De mentionat este faptul ca toate ne sunt dragi in aceeasi masura, iar ordinea de mai jos este total aleatorie. De asemenea, toate volumele ce vor fi prezentate pot fi gasite pentru achizitonare din librarii si platforme online.

  • 07:07 – Cu sufletul in est – Andrei Lasc (India, Tailanda, Indonezia, Nepal, Asia)
  • Cu maiestria sa de scriitor, Andrei isi deschide sufletul catre cititori intr-un moment de rascruce al vietii. Pleaca singur, din ratiuni personale, intr-o calatorie de cunoastere si regasire pe meleaguri Asiatice, trecand prin Tailanda, Indonezia, India si Nepal. Este o experienta in care orice calator solo se va regasi la un anumit nivel, cu bune si cu greutatile drumului, prin care ajungem alaturi de autor atat in inima unui Silent Retreat, cat si in mijlocul comunitatii si a culturilor tarilor adoptive.

    O calatorie autentica si plina de invataminte la tot pasul, pe care va invitam sa o descoperiti in tihna 😊

    • Desculta in Amazon – Luminita Cuna (Ecador, Amazon, America de Sud)

    Prin intermediul povestilor stranse in acest volum cititorul are ocazia sa patrunda in lumea indigenilor quechua si huaorani din zona Ecuadorului. Pe langa informatiile utile ce pot ajuta cititorul in organizarea propriei expeditii in zona, aceasta carte prezinta si o imagine sincera a culturii, vietii si traditiilor unor comunitati foarte speciale prin unicitatea si autenticitatea lor. O recomandam cu caldura oricarui calator ce ia in considerare o experienta in America de Sud, care cu siguranta va gasi insipratie pentru activitati mai putin promovate prin turismul in masa.

    • Namaste: Un roman de aventuri spirituale in India (1) si Namaste: Un roman de aventuri spirituale in Nepal (2) – Sega (India, Nepal)

    Continuand seria experientelor in aceeasi zona geografica, Sega ne propune propria sa experienta de calator solo, in cautarea adevarului personal. Primul volum il duce pe cititor intr-o experienta autentica de cautare spirituala in cadrul ashram-ului lui Osho din Pune, unde intalnim o multime de personaje care mai de care mai surprinzatoare. Volumul al doilea il gaseste pe Sega in Nepal, intr-o calatorie ce va depasi cu mult sfera spirituala. O aventura plina de necunoscut, ce il duce pe cititor atat in muntii Himalaya, cat si in orase mari ale tarii, si ii prezinta o serie de peripetii in care orice calator pe cont propriu se va regasi.

    O recomandam oricui doreste sa aiba acces la o alta perspectiva asupra drumului de regasire de sine, dar si celor ce au nevoie sa inteleaga ca fericirea nu vine din lucrurile materiale.

    • Samsara – Simina Cernat (Indonezia, India, Asia)

    Simina s-a lasat dusa de viata intr-o calatorie solo cu multe experiente extraordinare. Timp de 4 ani a calatorit in Asia si a strans in acest volum aventurile unui backpacker full time ce nu a ezitat sa se expuna experientelor inedite in inima unui trib, a muntelui si a comunitatilor locale. Calatoreste spontan si fara atasamente fata de idea de material, lucru ce cu siguranta a ajutat-o sa traiasca intens si autentic.

    • Trei saptamanai in Himalaya – Marius Chivu (Nepal, Asia)

    Pentru cei pasionati de drumetii montane, jurnalul lui Marius este neaparat de adaugat pe lista de carti pentru inspiratie. Memoriile sale impletesc atat aventurile autorului in Nepal, inaintea inceperii ascensiunii pe Himalaya, cat si povestea drumetiei in sine, ce credem ca poate reprezenta un punct de reper pentru orice muntoman pasionat. Pe langa stilul naratiunii ce te aduce in mijlocul evenimentelor, Marius a presarat numeroase imagini inedite suprinse pe parcursul calatoriei, pe care noi le-am apreciat si urmarit cu mare atentie.

    • Trei saptamanai in Anzi – Marius Chivu (Peru, America de Sud)

    Continuand seria aventurilor sale in munti, autorul ne prezinta de aceasta data cu nou continent surprinzator si o tara plina de culoare. In expeditia sa in Anzi, cartea il va suprinde pe cititor cu fotografiile deja asteptate si o serie de povestiri ce au ca punct central oamenii si cultura peruana.

    Un alt jurnal ce reprezinta un punct de reper pentru orice calator pasionat de munte, de mare ajutor in creionarea unui itinerariu si a setarii unor prime asteptari personale.

    • Spatiul dintre nori. Cu rucsacul prin India – Desiree Halaseh (India, Asia)

    O carte de referinta pentru orice calator ce isi doreste sa exploreze India cu rucsacul in spate, jurnalul de calatorie publicat de Desiree ne transpune in experientele traite de ea, structurate sub forma a 21 de povestiri insotite de fotografii sugestive. Un alt exemplu de parasire a zonei de confort si eliberare de idea de material catre care majoritatea dintre noi ne orientam existenta, experienta lui Desiree a reprezentat pentru noi un alt imbold de a experimenta o perioada de calatorie full-time.

    Cu speranta ca veti gasi utile recomandarile de mai sus, vom reveni cu o noua lista curand😊

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

    Connecting to %s